HIT COUNTER

Saturday, September 25, 2010

Sekolah 1Malaysia

Umum menyatakan sekolah mempunyai semua kaum dalam sekolah memang sukar dilaksanakan kerana terdapat banyak perbezaan pendapat dan kerunsingan gangsterisme. Gejala sosial hari ini lebih menggalakkan isu ini lebih galak didiamkan. Tetapi kerana ianya amat penting untuk survival atau kelangsungan bangsa Malaysia, ianya juga perlu dibuat penyelidikan dan penyiasatan yang teliti untuk memastikan bahawa rakyat kita dapat hidup bersama dalam keadaan harmoni, aman dan tenteram. Apa jua keputusan dan hasil penyelidikan ini perlu adil kepada semua pihak dan semua kaum.

Faktor pertama sekali yang kita perlu ambil kira dari sifat subjek perkauman ini adalah bahasa. Kita mesti menghadapi percampuran bahasa atau loghat atau ketidakfahaman yang amat jelas. Jadi apa cara untuk mengatasinya? Perlu wujud satu hari atau sepanjang minggu kita hanya bercakap atau berbincang atau melakukan amali dalam kelas semuanya 100% dalam bahasa Malaysia sahaja. Sesiapa yang melanggar amalan ini akan mudah dihukum atau diberi amaran terus. Ini mesti dimasukkan dalam pekeliling atau misi atau dasar sekolah. Bukti dasar dilaksanakan boleh dibuat pertandingan debat, esei atau karangan untuk kaum lain untuk memastikan promosi bahasa Malaysia berjalan sepanjang masa dan tahun bukan pada sebulan sahaja. Seterusnya pengajaran bahasa-bahasa lain seperti Tamil, Mandarin dan kaum lain dikongsi bersama. Maknanya pelajar kaum lain diberi pilihan samada mahu atau tidak mahu memilih untuk mempelajari bahasa lain tetapi wajib untuk kaum tersebut dua masa pembelajaran dalam waktu pembelajaran. Keutamaan yang pertama sekali adalah pengajaran bahasa Tamil, Mandarin dan lain-lain tentulah kepada pelajar kaum tersebut dahulu tetapi diserap masuk kedalam jiwa pelajar kaum lain pada waktu sekolah menengah atau seawall darjah enam supaya pelajar mempunyai kebolehan berbahasa kaum yang lain mempunyai peluang pekerjaan yang cerah.

Faktor kedua, faktor gejala sosial. Gejala sosial boleh merobekkan perpaduan yang sedia ada di kalangan pelajar. Percampuran pelajar melibatkan percampuran agama. Jadi perlunya kehadiran Paderi, Ustaz, Sami atau orang yang diiktiraf dalam agama masing-masing dan juga pihak polis mesti berada di sekolah 24 jam. Jadi perlunya wujud jawatan baru untuk membanteras masalah ini iaitu Pemantau Sekolah atau Pengawas Sekolah atau Warden bukan daripada kalangan guru dan berjawatan tetap tidak kiralah daripada bidang professional atau bekas polis sekalipun. Perjalanan perpaduan sekolah lancar sekiranya pemantauan siang dan malam sentiasa dilakukan tanpa mengira masa dan latarbelakang. Ini dapat mengelakkan diskriminasi dan faktor pemilihan pelajar ke dalam sekolah tanpa melibatkan kuota. Sebarang komen atau pos atau blog boleh dimasukkan dalam laman web sekolah bukan tertutup malah sekolah mesti mengamalkan dasar terbuka daripada segi penerimaan pendapat daripada pihak luar.

Faktor ketiga adalah peningkatan nilai patriotik dikalangan pelajar secara berterusan dan komprehensif iaitu pengajaran subjek sejarah Malaysia daripada darjah satu lagi. Ini kerana remaja sekarang semakin meningkat pemikiran mereka dan mereka tidak mempunyai arah tujuan lagi jadi dengan pengajaran sejarah kehidupan mereka maka mereka tahu tentang asal usul kehidupan mereka disamping mengenali negara mereka yang tercinta ini dengan lebih awal lagi. Ini dapat membanteras kejadian-kejadian yang tidak diingini dengan lebih awal lagi contohnya penciptaan lagu Negarakuku yang merupakan jenayah siber yang berat. Inilah lambang kegagalan pengajaran sejarah disekolah kerana tidak diterapkan semenjak sekolah rendah lagi. Idea 1Malaysia 1Sekolah ini akan berjaya dengan pengajaran sejarah disekolah rendah kerana kita inginkan pencampuran semua kaum dalam satu sekolah dan ini memerlukan nilai patriotik yang tinggi kerana semua kaum hendak mengelakkan sifat perkauman yang tinggi.

Faktor keempat adalah kuota yang adil. Maknanya pembahagian kaum yang sama adil bukan mengikut geografi. Tidak kisah sekiranya pelajar daripada negeri lain diserapkan ke sekolah negeri lain untuk mengatasi masalah dominasi sesuatu kaum dalam sekolah. Biasanya dominasi sesuatu kaum bermula dengan bilangan mereka yang ramai. Contoh terbaik di sekolah kebangsaan memang ramai kaum Melayu tetapi kaum lain hanya sedikit. Jadi minat kaum lain ingin belajar bersama-sama di satu sekolah semakin berkurangan kerana mereka belum dibiasakan dengan kaum lain dan tidak mempunyai kawan kerana orientasi kaum gagal. Jadi nisbah kaum mesti adil dan saksama. Contohnya 3Melayu:2Cina:1India, ini kerana dominasi ini akan memelihara nilai kongsi gelap dan mafia dikalangan pelajar dan meramaikan lagi bilangan mereka di Sekolah Henry Gurney kerana mudah terlibat dalam pergaduhan dan rusuhan. Pencampuran kaum memang sukar tetapi sekiranya sesi pengenalan mereka ke dalam sekolah 1Malaysia ini berjalan lancar dan tanpa masalah maka ianya tidak mendatangkan masalah pada masa depan. Contoh terbaik pelajar prasekolah, mereka masih belum biasa datang ke sekolah kerana belum berkenalan dengan kawan masing-masing. Tetapi setelah mereka berkenalan dengan kawan-kawan yang baru dan berlainan kaum maka mereka mempunyai inspirasi untuk datang ke sekolah. Memang perlu dilakukan eksperimen 1Sekolah 1Malaysia untuk membentuk toleransi antara kaum kerana disekolah lah kita boleh menjalankan gotong-royong bersama-sama dan bersukan dalam satu padang. Kita juga boleh bekerjasama dalam bidang pelajaran kerana kebanyakan pelajar bumiputera semakin ketinggalan berbanding pelajar bukan bumiputera yang mempunyai nilai persaingan yang tinggi. Pelajar bumiputera memang mempunyai budaya yang tidak mahu bersaing tetapi hanya harapkan guru sahaja. Tetapi sekiranya terdapat dikalangan mereka pelajar bukan bumiputera, maka sifat persaingan yang sihat wujud dan dapat meningkatkan keputusan akademik sekolah.

Faktor kelima, nama sekolah. Janganlah nama sekolah diletakkan nama kampung atau nama taman yang menakutkan kaum lain untuk bersama-sama belajar. Contohnya, Sekolah Kebangsaan Kampung Melayu atau Sekolah Menengah Barathi. Tapi tukarlah nama sekolah kepada nama-nama tokoh kita. Ini untuk mengelakkan orientasi kaum yang salah. Tak salah sekiranya majoriti sekolah itu mempunyai ramai kaum Melayu mempunyai nama sekolah SMK Tun Tan Cheng Lock. Ini meningkatkan sifat ingin tahu dikalangan pelajar siapa itu Tan Cheng Lock disamping mereka kenal siapa tokoh-tokoh sejarah ini bukan hanya menggunapakai nama sekolah berdasarkan nama tempat sahaja. Kadang-kadang kaum Melayu pun takut datang belajar ke sekolah Tamil atau sekolah Cina kerana mereka tidak memahami apa nama sekolah itu sahaja. Jadi orientasi nama sekolah pun memainkan peranan penting dalam survival perpaduan negara kita.

Faktor keenam, pakaian pelajar. Pakaian pelajar perlulah menghormati nilai sensitiviti kaum dan dapat mengelakkan gejala sosial. Untuk orang Islam memanglah wajib menutup aurat tetapi bagaimana dengan orang bukan Islam. Maka ciptalah pakaian sekolah yang sesuai contohnya untuk pelajar perempuan bukan Islam memakai seluar panjang bukan skirt pendek. Budaya pemakaian ini penting kerana mengelakkan budaya kebebasan barat dalam berpakaian juga. Pemakaian ini penting untuk mengelakkan kaum lain bulat mata atau rasa terasing.

No comments:

Post a Comment

Pages