HIT COUNTER

Friday, November 19, 2010

Bangkitlah Sepak Takraw kita...

Permainan sepak takraw dan sepak raga wajib dipatenkan atau dikenalkan sebagai sukan yang berasal daripada Malaysia. Lagipun perkataan ‘regu’ dan ‘tekong’ telah digunakan semasa kejohanan Sukan Asia. 2 perkataan tersebut adalah perkataan Melayu. Jadi apakah langkah-langkah yang wajib dilakukan supaya sukan tersebut lebih dikenali sebagai sukan Malaysia? Pertama sekali mengenai bola sepak takraw tersebut. Persatuan Sepak Takraw Malaysia wajib menghasilkan bola yang dicop dengan bendera Malaysia atau sekurang-kurangnya logo keris di atas bola tersebut. Ini supaya semasa mana-mana kejohanan berlangsung, maka sukan sepak takraw akan mengenali Malaysia sebagai pengasas dan pengeluar bola tersebut. Tetapi dengan syarat PSM wajib memastikan keselamatan bola tersebut telah ditapis menggunakan kepakaran yang tinggi.

Perkara kedua, sukan sepak takraw wajib dinamakan sebagai sukan nasional atau sukan Malaysia. Sejarah Melayu Melaka menceritakan permainan ini telah dimainkan oleh Tun Besar dan Tun Mamat. Jadi permainan ini telah berada di Malaysia selama 200 tahun. Langkah-langkah yang wajib dilakukan adalah mewujudkan Persatuan Sepak Takraw Sedunia. Ini untuk memastikan sepak takraw menjadi sukan kegemaran seluruh dunia dan menjadi pilihan sukan di Olimpik satu hari nanti. Jadi penyertaan negara-negara lain adalah penting seperti Amerika Syarikat, Russia, England, Brazil dan Afrika Selatan dan diadakan pelawanan persahabatan. Jurulatih kita yang pakar wajib dihantar ke seluruh dunia untuk mengajar asas sepak takraw disamping mempromosi bola sepak takraw tersebut. Jadi dengan adanya jurulatih ini, negara yang belum ada persatuan sepak takraw akan mula tertarik, bukan kita hanya menunggu atau mewar-warkan sahaja menjelang sesuata bidaan sukan olimpik tetapi sebaliknya bergerak proaktif seluruh dunia memperkenalkan sukan sepak takraw ini.

Perkara ketiga, pemakaian destar atau key kepala. Destar kepala ini mesti diwajibkan dipakaikan kepada salah seorang pemain yang bermain dan diletakkan logo PSM atau keris atau bendera Malaysia. Pemakaian jersi juga mesti berlogokan Persatuan Sepak Takraw Sedunia. Langkah-langkah ini wajib dilakukan awal supaya negara Thailand tidak memperkenalkan suka tersebut sebagai sukan mereka.

Perkara keempat, buku permainan dan skil sepak takraw mesti diterbitkan dengan lebih formal dan memperbanyakkan perkataan-perkataan Melayu yang tidak ada dalam Inggeris seperti regu, tekong, kekuda dan kilas. Buku ini juga diterbitkan bersama cakera padat atau CD. Buku ini wajib dipromosi secara menyeluruh malah ke seluruh dunia dalam pelbagai bahasa dan dinamakan sukan nasional Malaysia.

Perkara kelima dan yang paling penting adalah fitness pemain. Keadaan fizikal pemain dan stamina pemain kebangsaan Malaysia adalah amat penting. Kaedah pemakanan yang sesuai adalah amat penting supaya kita dapat menghasilkan lebih ramai killer berbanding mengharapkan satu killer dalam satu regu. Ini kerana negara Thailand berupaya menjadi juara semua pertandingan kerana mereka mempunyai ramai killer dan berjaya mengalahkan Malaysia dalam apa jua pertandingan. Kelebihan killer ini adalah kerana mereka dapat mengelakkan kebergantungan kepada hanya satu killer yang lama-lama akan penat. Kepenatan pemain Malaysia adalah kerana faktor pemakanan dan stamina yang tidak dijaga.

Perkara keenam adalah wujudkan Piala Dunia Sepak Takraw dan sistem ranking supaya sukan sepak takraw ini kompetitif di seluruh dunia dan mencabar kebolehan setiap tuan rumah kejohanan untuk menyediakan kos pertandingan supaya sebanding dengan Piala Dunia bolasepak.

4 comments:

  1. Setuju!!! Setuju dgn cadangan saudari/saudara. MARTABATKAN SUKAN TAKRAW MALAYSIA.

    ReplyDelete
  2. setuju benar dgn idea2 anda.sangat bijak & masuk akal.tapi ape tindakan seterusnya dgn idea yg begitu menakjubkan ini..menteri,persatuan diperingkat negara,negeri,daerah,mukim dan kampung..mestilah bergerak sama..jgn dibiarkan idea ini menjadi tulang kokang...liputan akhbar mana perginya?balik2 artis bercerai!!!!ini KFC buat anjuran,mana badan2 persatuan negara,negeri,daerah??tido ke..hari belia sejuta diPutra Jaya2011.ada sepaktakraw dipertamdingkan? MUAY THAI diperkenalkan!!!!dipertandingkan!!!ape semua nie..kita rakyat M'sia ni suka membanggakan budaya org asing.ubah la pemikiran kita org M'sia..menteri2 bangkitlah dari lena..amik berat sikit sukan ini, bangga kan dgn produk2 kita tak kira ape.baik sukan sudah semestinye...adakan pertandingan berprestij tinggi,main dlm dewan,hadiah menarik,sistem pengadilan yg sempurna,masa depan anak2 kita terjamin..tlg lah fikir wahai org2 yg dipertanggungjawabkan..jgn la dok..........

    ReplyDelete
  3. ffuuuhhh!! takraw is the best sport 4 me....!!...^_^..

    ReplyDelete

Pages